Wpływ kultury afrykańskiej na sztuki światowe.
Nadrzędnymi elementami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy i polifenole. Te trzy relacje dają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwaśny i gorzki. W dowolnym bądź razie, istnieje obszerna ilość substancji w gronach, jakie gwarantują smak. Substancje te są aktualne w błahych ilościach (ocenianych w pewnych momentach w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, formułowany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy cechuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. W następstwie tego istotne jest, by tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jakkolwiek inny bukiet.
1. Przejrzyj
2. Zobacz teraz
3. Dowiedz się więcej
4. Znajdź tutaj
Ewolucja muzyki klasycznej: od baroku do współczesności.